ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


1Τι συμβαίνει με την αύξηση στις τιμές της ενέργειας το τελευταίο διάστημα;
Καθώς η οικονομία επανεκκινείται μετά την πανδημία, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για βιομηχανική παραγωγή και άρα για ενέργεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ζήτηση είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από την προσφερόμενη ποσότητα με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η χονδρική τιμή του ρεύματος και του αερίου, δηλαδή το κόστος της ενέργειας σε ευρωπαικό επίπεδο. Συγκεκριμένα: Στο φυσικό αέριο, η αύξηση των τιμών οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων: Αυξημένη ζήτηση σε Ασία και Ευρώπη λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία Αυξημένη ζήτηση λόγω έναρξης χειμερινής περιόδου Περιορισμένη διαθεσιμότητα ποσοτήτων αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη Χαμηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου λόγω του περασμένου ψυχρού χειμώνα Στην ηλεκτρική ενέργεια, η αύξηση του κόστους οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλες μονάδες παραγωγής ρεύματος, λειτουργούν καταναλώνοντας είτε φυσικό αέριο είτε λιγνίτη, που έχουν ακριβύνει σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, στο πλαίσιο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής ακρίβυνε πολύ το κόστος δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων CO2 το οποίο συμμετέχει στην διαμόρφωση του τελικού κόστους του ρεύματος.
2Η αύξηση τιμών θα επηρεάσει τον λογαριασμό μου;
Η τελική τιμή στο λογαριασμό κατανάλωσης ρέυματος ή αερίου, επηρεάζεται από την χονδρική τιμή που προμηθεύονται όλοι οι πάροχοι ενέργειας, όπως και εμείς. Αυτές οι αυξημένες τιμές χονδρικής σταδιακά θα αποτυπώνονται στους τελικούς λογαριασμούς κατανάλωσης.
3Τι είναι η ρήτρα ΤΕΑ η αλλιώς Ρήτρα Προσαρμογής σύμφωνα με το άρθρο 10.1, που αναγράφεται στους λογαριασμούς μου;
Η συγκεκριμένα ρήτρα αποτελεί μέρος της τιμολογιακής πολιτικής του κάθε παρόχου, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι είναι η χρέωση αυτή. Όσο η τιμή χονδρικής ρεύματος κυμαίνεται μέσα στα αναμενόμενα επίπεδα, όπως αυτά έχουν οριστεί στη σύμβαση προμήθειας, τότε η τελική τιμή του ρεύματος παραμένει αμετάβλητη. Εάν η χονδρική τιμή αγοράς είναι χαμηλότερη από τα όρια που έχουν τεθεί, τότε ενεργοποιείται πιστωτική ρήτρα που επιστρέφει χρήματα στον καταναλωτή μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης. Ωστόσο, σε μια εξαιρετική συνθήκη, όπως τώρα, που η τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τα όρια που έχουν τεθεί, ενεργοποιείται χρεωστική ρήτρα και μετακυλίεται αντίστοιχα η διαφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης.
5Τι είναι η κρατική επιδότηση για ηλεκτρική ενέργεια και ποιοι την δικαιούνται;
Η επιδότηση αφορά την ενίσχυση της Πολιτείας στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και εφαρμόζεται ανεξαιρέτως κι ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επιτηδευματίες κλπ) . Συγκεκριμένα, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και για κατανάλωση έως 300 KWh/μήνα, το ποσό επιδότησης για την περίοδο κατανάλωσης Σεπτεμβρίου είναι €9/μήνα και για περίοδο κατανάλωσης Οκτωβρίου διπλασιάζεται σε έως και €18/μήνα. Για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο η επιδότηση ανεβαίνει στα €39/μήνα. Εφαρμόζεται ανεξαιρέτως σε όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Εάν ανήκεις στους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ) τότε το ποσό επιδότησης που δικαιούσαι για έως και 300 KWh αυξάνεται από τα €24 στα €45/μήνα για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο.
6Υπάρχει κάποια επιδότηση για το Φυσικό Αέριο;
Ως εταιρεία θα προχωρήσουμε στην απορρόφηση 15% του κόστους προμήθειας στο φυσικό αέριο με την υποστήριξη της μητρικής μας Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ Εμπορίας) από την οποία προμηθευόμαστε φυσικό αέριο. Η έκπτωση αυτή εφαρμόζεται στο σύνολο των οικιακών καταναλωτών. Επιπλέον, για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου.
7Πόσο θα κρατήσει αυτή η επιδότηση και πως θα τη δω στον λογαριασμό μου;
Το ποσό της επιδότησης θα εμφανίζεται διακριτά στην σελίδα ανάλυσης του λογαριασμού σου και συγκεκριμένα θα αναγράφεται στην ενότητα των Ανταγωνιστικών Χρεώσεων (Χρέωση Προμήθειας) με τίτλο ‘Πίστωση Ταμείου Ενεργ. Μετάβασης’. Η διάρκεια ισχύος της επιδότησης αναμένεται να ανακοινωθεί από τους αρμόδιους φορείς.
8Εσείς, ως εταιρεία, πως θα βοηθάτε τους καταναλωτές σας;
Ψάχνουμε διαρκώς νέους τρόπους για να σου δώσουμε λύσεις σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Πάτα εδώ για να τους δεις αναλυτικά.
9Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας;
Μπορείτε να μας βρείτε στη διεύθυνση: Σόλωνος 2, Βόλος, Μαγνησία. Τηλέφωνο: 24210 32948 και 698 463 3267
10Τι γίνεται μετά τη διακοπή της παροχής του Φυσικού Αερίου;
1. Σταματάει η παροχή Φυσικού Αερίου την ημερομηνία ολοκλήρωσης του αιτήματος διακοπής, από τον διανομέα του δικτύου (ΕΔΑ). 2. Η εταιρεία θα προβεί στην εκκαθάριση του λογαριασμού σας και θα σας αποστείλει τελικό λογαριασμό.
11Μπορώ να καταγγείλω τη σύμβαση προμήθειας Φυσικού Αερίου όποτε θέλω; Σε ποιες περιπτώσεις;
Μπορείτε να καταγγείλετε τη σύμβαση οποτεδήποτε κατόπιν έγγραφης καταγγελίας προς την εταιρεία. Ειδικά στην περίπτωση αύξησης του τιμολογίου παροχής ή τροποποίησης των όρων της σύμβασης προμήθειας μπορείτε να καταγγείλετε τη σύμβαση εντός 30 ημερών από τότε που λάβει γνώση της αύξησης του τιμολογίου παροχής ή τροποποίησης των όρων αυτής.
12Πότε ενεργοποιείται η σύμβαση προμήθειας Φυσικού Αερίου;
Η σύμβαση προμήθειας θα ενεργοποιείται από και δια της ενεργοποίησης της σύμβασης σύνδεσης* και της χορήγησης κωδικού ΗΚΑΣΠ, ενώ η τιμολόγησή σας θα ξεκινά από την ημερομηνία ενεργοποίησης του Σημείου Παράδοσης. Ο πελάτης θα ειδοποιείται για τα σχετιζόμενα με τη σύμβαση σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο από την οικεία ΕΔΑ. Σύμβαση σύνδεσης είναι η σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ της οικείας Εταιρείας Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) και του κυρίου του ακινήτου που χρησιμοποιεί ο πελάτης, ή του νόμιμου κατόχου του, ή του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του, μετά την αποδοχή (έγκριση) από την πρώτη της Αίτησης Σύνδεσης με το δίκτυο διανομής, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που εμπεριέχονται σε αυτήν.
13Τι είναι η σύμβαση προμήθειας Φυσικού Αερίου;
Είναι η σύμβαση που καταρτίζεται μεταξύ της εταιρείας και του πελάτη με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου και περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο μέρος της τους γενικούς όρους της σύμβασης προμήθειας, τον εκάστοτε ισχύοντα τιμοκατάλογο υπηρεσιών και τιμών φυσικού αερίου, καθώς και οποιονδήποτε άλλο όρο συμφωνηθεί εγγράφως μεταξύ της εταιρείας και του πελάτη, πάντα σε συμφωνία με την κείμενη νομοθεσία.
14Τι είναι η εγγύηση και γιατί προκαταβάλλεται;
Η εγγύηση είναι ένα ποσό που προκαταβάλλεται στην εταιρεία πριν την υπογραφή της σύμβασης και σας επιστρέφεται αν διακοπεί ή λήξει η σύμβαση. Έχει στόχο την εξασφάλιση της εταιρείας για την πληρωμή τυχόν μελλοντικών οφειλών που απορρέουν από τη σύμβαση παροχής Φυσικού Αερίου. Το ύψος της εγγύησης εξαρτάται από το αιτούμενο φορτίο που θα ζητήσετε, δηλαδή από την ισχύ της συσκευής που θα χρησιμοποιείτε. Η εγγύηση μπορεί να αναπροσαρμοστεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί σημαντική διαφορά μεταξύ του ποσού αυτού και της χρέωσης λογαριασμού κατανάλωσής σας
15Φόροι Φυσικού Αερίου

Οι φόροι, οι οποίοι επιβάλλονται στο φυσικό αέριο από την Ελληνική Νομοθεσία, είναι:

Ανταποδοτικό Τέλος ΡΑΕ: Απόφαση ΡΑΕ 43/2016 – Ισούται με 0,000021505 €/kWh.

Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΤΑΕ): ΦΕΚ Β’2536/2014 – Για προστατευόμενους καταναλωτές ισούται με 0,00035 €/kWh.

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ): Ν. 3986/2011 – 0,00108 €/kWh.

Ειδικό Τέλος 0,5%: Ν. 2093/1992 & Ν.2960/2001 – Ισούται με το 0,5% επί του συνόλου των χρεώσεων, των φόρων δυναμικότητας και του ΕΦΚ. Δεν επιβαρύνεται με Φ.Π.Α.

Φ.Π.Α.: Στη συνολική αξία (χρέωση προμήθειας, μεταφοράς, διανομής, ΤΑΕ, ΕΦΚ και Τέλος ΡΑΕ) επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.

16Κατηγορίες καταναλωτών Φυσικού Αερίου

Οι καταναλωτές φυσικού αερίου, ταξινομούνται ανάλογα με την κατανάλωσή τους στις παρακάτω δύο κατηγορίες:

– Κατανάλωση μικρότερη από 1.100 MWh ανά έτος (b2c): Οικιακό, Επαγγελματικό και Μικρό Βιομηχανικό τιμολόγιο

– Κατανάλωση μεγαλύτερη ή ίση από 1.100 MWh ανά έτος (b2b): Μεγάλο Εμπορικό και Μεγάλο Βιομηχανικό τιμολόγιο.

17Γιατί αλλάζει η τιμή του Φυσικού Αερίου;

Με δεδομένο ότι το μικτό περιθώριο εμπορίας παραμένει σταθερό, η εξέλιξη των μηνιαίων τιμών φυσικού αερίου, είτε ανοδικά είτε πτωτικά, οφείλεται στο κόστος αγοράς φυσικού αερίου, το κόστος τελών διανομής από την Οικεία ΕΔΑ και το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου από το διαχειριστή ΕΣΦΑ.

18Πώς διαμορφώνεται η τιμή του Φυσικού Αερίου;

Η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας παρέχει το φυσικό αέριο στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου. Παράλληλα, μετακυλύει κόστη για τη μεταφορά και διανομή του μέσω των δικτύων φυσικού αερίου τα οποία είναι ρυθμιζόμενα. Η τιμή προμήθειας, βασίζεται στο κόστος προμήθειας αερίου. Αναθεωρείται σε μηνιαία βάση ενώ προκύπτει από το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα.

Στην τιμή αυτή προστίθεται η τιμή διανομής και το κόστος μεταφοράς, όπως αυτά εγκρίνονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς και οι επιβαλλόμενοι φόροι από την Ελληνική Πολιτεία (ΦΠΑ, ΕΦΚ, κλπ.).

19Μπορώ να πληρώσω μέρος μόνο του λογαριασμού μου;
Μπορείτε να πληρώσετε μέρος του λογαριασμού κατόπιν διακανονισμού με την Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα στο κατάστημα εξυπηρέτησης πελατών ή καλώντας στο 181133.
Αποκτήστε φθηνότερο ρεύμα και απολαύστε μοναδικά προνόμια με κάθε νέα σύνδεση