ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Μικρά βήματα στην καθημερινότητά σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά έτσι ώστε:

Ρύθμισε σωστά τη θερμοκρασία του χώρου σου και του νερού

- Για τη θέρμανση του χώρου σου ρύθμισε τη θερμοκρασία 19ºC – 21ºC κατά τη διάρκεια της ημέρας και 15ºC – 17ºC κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Κάθε παραπάνω βαθμός στον θερμοστάτη αυξάνει την κατανάλωση έως 7%.

- Ρύθμισε τον θερμοστάτη ένα βαθμό χαμηλότερα από ό,τι συνήθως στη θέρμανση, και μπορείς να εξοικονομήσεις έως 50€/έτος.

- Με την ετήσια συντήρηση του καυστήρα σου εξοικονομείς έως 85€/έτος.

- Για την ψύξη του χώρου σου ρύθμισε τη λειτουργία ψύξης τουλάχιστον στους 25 ºC. Σκέψου ότι για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1ºC, εξοικονομείς μέχρι και 11% κατανάλωσης ενέργειας.

- Χρησιμοποίησε ηλιακό θερμοσίφωνα για τη θέρμανση του νερού σου και εξοικονόμησε έως 35€/έτος σε σχέση με τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες.

- Για μεγαλύτερη οικονομία και ζεστό νερό, ρύθμισε το θερμοστάτη του θερμοσίφωνα σε μέγιστη θερμοκρασία έως 60°C.

Αποσύνδεσε τις συσκευές σου

Βγάλε τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται ή απενεργοποίησέ τις πλήρως. Η εξοικονόμησή σου μπορεί έτσι να ξεπεράσει τα 30€/έτος. Το ήξερες ότι σε κατάσταση αναμονής καταναλώνουν έως και 15% της ενέργειας που χρησιμοποιούν όταν είναι σε λειτουργία;

Αξιοποίησε τον νυχτερινό μετρητή

Εάν έχεις νυχτερινό μετρητή, αξιοποίησε το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος και επωφελήσου από τις χαμηλότερες χρεώσεις που ισχύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κάνε την κουζίνα σου σύμμαχο στην εξοικονόμηση

- Χρησιμοποίησε σκεύη με επιφάνεια βάσης κατάλληλη για τις εστίες σου και εξοικονόμησε έως 20% στην κατανάλωση ενέργειας, το οποίο αντιστοιχεί σε 25€/έτος.

- Κατά την διάρκεια ψησίματος στον φούρνο, άνοιξε το πορτάκι μόνο εάν είναι απαραίτητο, καθώς κάθε φορά που το ανοίγεις, χάνεται το 20% της συσσωρευμένης ενέργειας.

- Χρησιμοποιώντας χύτρα μπορείς πέρα από χρόνο, να εξοικονομήσεις έως και 60% στην κατανάλωση ενέργειας.

- Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, μην ξεχνάς να διατηρείς τη θερμοκρασία του ψυγείου σου μεταξύ 3-5 ºC.

Προτίμησε τις συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Έλεγξε την ενεργειακή απόδοση της συσκευής πριν την αγοράσεις και εξοικονόμησε ενέργεια και χρήματα. Η κλίμακα είναι από το Α (πιο αποδοτικό) έως το G (λιγότερο αποδοτικό).

Αρκεί να σκεφτείς ότι:

- Ένα πλυντήριο πιάτων Α χρησιμοποιεί τη μισή ενέργεια από όση ένα πλυντήριο πιάτων D

- Η αντικατάσταση ενός παλαιού τύπου κλιματιστικού με κλιματιστικά τεχνολογίας Inverter, μπορεί να επιφέρει μέχρι 55% εξοικονόμηση στην ψύξη και 40% στη θέρμανση.

- Η χρήση καινούριων αποδοτικών ηλεκτρικών συσκευών για την κουζίνα μπορεί να εξοικονομήσει έως 95€/έτος, και εάν επιλέξεις συσκευές Α η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει έως 140€/έτος.

Πλύνε οικονομικά

- Γέμισε το πλυντήριο ρούχων πριν το χρησιμοποιήσεις και επίλεξε τη χαμηλότερη προτεινόμενη θερμοκρασία σε κάθε πρόγραμμα. Γιατί; Το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται από ένα πλυντήριο, χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού!

- Απόφυγε την πρόπλυση εάν τα ρούχα σου δεν είναι πολύ βρώμικα και εξοικονόμησε έως 15% στην κατανάλωση ενέργειας, το οποίο αντιστοιχεί σε 10€/έτος.

- Χρησιμοποίησε πλυντήριο πιάτων με πλήρες φορτίο και μην τα πλένεις στο χέρι. Έτσι εξοικονομείς έως 40% ενέργεια.

Χρησιμοποίησε λάμπες LED

Το ήξερες ότι μπορείς να αποσβέσεις πλήρως το κόστος μιας λάμπας LED ακόμα και σε λιγότερο από ένα έτος;

Οι LED λάμπες έχουν τριπλάσια διάρκεια ζωής, η οποία μπορεί να φτάσει τα 15 έτη.

Η αντικατάσταση όλων των παλιών λαμπτήρων με λάμπες LED, σε ένα σπίτι, οδηγεί σε εξοικονόμηση έως 20€/έτος. Αρκεί να υπολογίσουμε ότι η εξοικονόμηση που προσφέρει η μια μόνο λάμπα LED ξεπερνάει τα 50€ σε σχέση με μια απλή λάμπα σε όλη τη διάρκεια ζωής της.

Tέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι εφαρμόζοντας επιπλέον κάποια απλά μέτρα χωρίς να επηρεάζονται οι συνθήκες άνεσής σου, μπορείς να έχεις εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας έως 15%, δηλαδή έως και 90€/έτος.

Μερικά παραδείγματα: Απόφυγε να ανοιγοκλείνεις άσκοπα το πορτάκι του φούρνου. Γέμισε το πλυντήριο πιάτων πριν το χρησιμοποιήσεις. Κλείνε τα παράθυρα όταν λειτουργεί η θέρμανση ή η ψύξη του σπιτιού σου. Θυμήσου να κλείνεις τα φώτα όταν δεν είναι απαραίτητα.

Θα μπορούσες να εξοικονομήσεις μέχρι 350€ ανά έτος κάνοντας μικρές αλλαγές στις συνήθειές σου
Αποκτήστε φθηνότερο ρεύμα και απολαύστε μοναδικά προνόμια με κάθε νέα σύνδεση